top of page

DR.NALTA AESTHETIC INSTITUTE

KRYOTERAPI

Kryoterapi är en enkel och effektiv frysbehandling, som på några sekunder avlägsnar olika godartade hudförändringar som:

Pigmenteringar/ åldersfläckar

Vårtor/mollusker

Körsbärsangiom

Fibrom

Hudflikar / Skin tags

Seborriska keratoser

Kondylom

Behandlingen är snabb, effektiv och smärtfri. Med sin mycket precisa munstycke fryser Kryopennan endast bort hudförändringen och inte den omgivande, friska huden. Detta innebär att behandlingen ger minimalt obehag och få biverkningar. Det möjliggör även att hudförändringar i ansiktet och området runt ögonen kan behandlas säkert.

Under konsultationen görs en bedömning av din hud och ditt behandlingsområde för att rekommendera en lämplig behandlingsplan för dig. 1-3 behandlingar brukar krävas för önskat resultat.

Vad är kryoterapi?

Kryoterapi ("kallkirurgi") är en mycket effektiv och säker metod som används för att frysa bort och avlägsna godartade hudförändringar.

Flytande dikväveoxid (lustgas) används för att förstöra vävnaden genom frysning av den intercellulära vätskan. Iskristaller bildas som förstör cellmembranet och därmed cellen.

Vanliga frågor och svar

Hur säkert är kryoterapi?

kryoterapi är en snabb och smärtfri lågriskbehandling men vissa människor har en benägenhet att få följande sidoeffekter som märken eller pigmentering (både hypo- och hyperpigmentering). Detta är dock ovanligt.

Hur lång tid tar en kryobehandling behandling?

Penetrationsgraden av frysning med Kryopenna är ca 1 mm per 5 sekunder, med ett maxdjup på 3 till 6 mm, beroende på vilken applikatorstorlek som används. Behandlingstiden beror på storleken på ytan och tjockleken av vävnad som behandlas. En behandling kan därför vara från 1 till 30 sekunder per behandlingsområde.

Är behandlingen smärtsam?

Nej, men ibland efter behandlingen kan en brännande, stickande känsla kvarstå i några minuter. I vissa fall bildas även en vattenblåsa vilken lägger sig efter 12-48 h.

Bör man göra en uppföljning efter behandlingen?

En uppföljning rekommenderas efter ca 10 veckor, för att säkerställa att all patologisk vävnad har försvunnit och för att bedöma om en uppföljning av behandling är nödvändig.

Vad händer om jag har en mörkare hud?

Mörkare hudtyper har ofta en högre risk för biverkningar så vi rekommenderar inte krybehandlingen.

Vad händer efter behandlingen?

Inom 3-5 dagar bildas en sårskorpa. Sårskorpan faller bort av sig självt efter ca 1-2 veckor. Beroende på omfattningen av frysningen kan en ny sårskorpa bildas och
processen upprepar sig. För bästa resultat, rör inte sårskorpan! När sårskorpan lossnar kan det finnas vissa förändringar i pigmentering av huden (ljusare eller mörkare).
Du skall undvika UV-strålar på det behandlade området till full läkning uppstått, om du vet att du ska exponeras av solljus så täck över området med plåster. Ett plant märke där hudförändringen suttit kan ibland kvarstå, men ofta kan man knappt se att något varit där. Hur huden läker beror på den egna individens läkkött, ärrbildnings och hopläknings förmåga.
Behandlingsområdet är helt läkt inom 2-6 veckor.

Eventuella Komplikationer:

Svullnad och rodnad (vanligt)

Blåsbildning

De-pigmentering av färgad och mörk
hudton

Domningar (ovanligt)

Återfall av hudförändringar (ovanligt)

KONTRAINDIKATIONER

Vi utför ej behandlingen om du har/ är följande:

Har/har haft hudcancer

Överkänslig hud

Hudsjukdomar

Keliodbenägen hud

Gravid/ammar

Behandlingsområden

bottom of page